Πολιτιστικά

Τα "ΜΠΑΜΠΑΛΙΟΥΡΙΑ" την Πρωτοχρονιά με τις φοβερές και εντυπωσιακές τους στολές και το φοβερό ήχο των κουδουνιών κλέβουν την παράσταση και διώχνουν τα κακά πνεύματα.

alt       alt

 Απόκριες,Οι "ΦΑΝΟΙ" το "αμ χάσκα",  και τα καρναβάλια εντυπωσιάζουν.

Την Καθαρά Δευτέρα: Φασολάδα,βραστή πατάτακαι χαλβά, τσίπουρο, ελιές κλπ και καρνιβαλιστές και Γαϊτανάκι.

alt   alt   alt

alt   alt   alt
 

Οι "ΝΤΟΥΦΕΣ" των Αγίων Θεοδώρων δίνουν την ευκαιρία στις γυναίκες να διασκεδάσουν μόνες τους στις ταβέρνες του χωριού.
 
Το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας

alt      


 

Το Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία 20 Ιουλίου

Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία καθιερώθηκε μετά το 1860 και ήταν το κατεξοχήν πανηγύρι των ξενιτεμένων παλικαριών που εργαζόταν στην Κατερίνη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, την Ελασσόνα, τη Λάρισα.Μέρες πριν οργάνωναν της παρέες τους, νοίκιαζαν τα καλύτερα άλογα, τα στόλιζαν με τα πιο όμορφα χαϊμαλιά και τις πιο ωραίες σέλες. Συνεπείς στο ραντεβού τους, έφταναν το απόγευμα της 19ης Ιουλίου καβάλα στα άλογα τους, με τα άσπρα μαντίλια στο λαιμό και τα βιολιά μπροστά, στη πλατεία του χωριού.
Εκεί τους περίμεναν οι καφετζήδες που του καλωσόριζαν κερνώντας τους. Το βράδυ η πλατεία γέμιζε από της παρέες που ξεκινούσαν το γλέντι πίνοντας και χορεύοντας με τη συνοδεία λαϊκών οργανοπαικτών που κατέφθαναν από την Κοζάνη, το Βελβενδό, τα Σέρβια.
Ανήμερα του Προφήτη Ηλία, κάτοικοι και επισκέπτες ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές ανηφόριζαν για το μοναστήρι.  Η μικρή εκκλησία και το προαύλιο γέμιζε ασφυκτικά από τους προσκυνητές.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας όλοι σκορπούν στα τσαρδάκια που είχαν κατασκευάσει από την προηγούμενη μέρα και εκεί με την παρέες τους θα ξεκινήσουν το γλέντι που θα κρατήσει μέχρι αργά το απόγευμα. Στη συνέχεια θα κατηφορίσουν για το χωριό για να συνεχίσουν το γλέντι από σπίτι σε σπίτι . Τελευταία θα κατηφορίσει η λιτανεία με την εικόνα του Προφήτη Ηλία που θα φιλοξενηθεί όλο τον υπόλοιπο χρόνο από τα νοικοκυριά του χωριού.

 

alt   alt   alt


 

   


   

 

Το πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου είναι το μεγαλύτερο. Χιλιάδες επισκέπτες και Λιβαδιώτες απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας και του Εξωτερικού απολαμβάνουν στη σκιά του αιωνόβιου πλατάνου, στην κεντρική πλατεία του Λιβαδίου το μοναδικό λιβαδιώτικο τσίπουρο, τον εκλεκτό μεζέ από ζυγούρι, τα παραδοσιακά "όργανα" (δημοτικές ορχήστρες) αλλά και λαϊκές ορχήστρες.

Περιλαμβάνει επίσης τον καθιερωμένο Χορό Γερόντων και τη συμμετοχή διαφόρων χορευτικών συγκροτημάτων Πολιτιστικών Συλλόγων. 

Οι Μουλαροδρομίες την Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο, περιλαμβάνουν την ανάβαση με μουλάρια στο βουνό στην περιοχή "Χαϊδάρι".


Το μνημόσυνο του Εθνικού μας Ήρωα Γεωργάκη Ολυμπίου τελείται κάθε πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου.


Επίσης ο «Πολιτιστικός Αύγουστος» αποτελείται από πληθώρα άλλων εκδηλώσεων που υλοποιούνται από την Κοινότητα Λιβαδίου σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, όπως μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις κλπ. έως τέλος του Σεπτεμβρίου.

Designed & Developed by: web-mastors.net | Powered by: mpistiries.com